Занимливости

Кога ќе му помогнете на куче, тоа секогаш ќе најде начин да ви се заблагодари.

Така и ова напуштено куче на една Тајланѓанка секој ден во забите и носи "поклон" во знак на благодарност што таа редовно му дава храна и вода.

Секој сопственик на куче знае дека неговото милениче има комплексна личност и најразлични начини за да ја изрази. Од мавтање со опашот до цвилење, се си има свое значење. Сепак, постојат некои важни работи кои можеме да ги истражуваме за да дознаеме повеќе за личноста и навиките на нашето куче.

Кучињата се најверните пријатели на човекот, нели?

Нашите миленици може да бидат подмолни манипулатори, ако сакаат да добијат нешто од нас.

Стравот е состојба на загрозеност, свесно или несвесно, од познати или непознати причини. Фобиите се вкоренети стравови, обично прекумерни и неосновани, кои секогаш се појавуваат заедно со очекувана ситуација. Како луѓето, така и кучињата кога се уплашени, се наоѓаат во вечната дилема – да побегнат или да се соочат со стравот?

Мачките имаат многу прецизен и остар слух кој го детектира секој шум. Како и на луѓето, слухот им помага и на мачките да го откријат изворот и близината на звукот што го слушаат.

Можеби не сте знаеле, но мачките имаат природно конструиран череп во кој има две големи комори кои овозможуваат создавање на ехо. 

Ако мислите дека знаете се за кучињата – се лажете! Погледнете ги овие факти и научете нешто ново: 

И носовите на кучињата се единствени како човечките отпечатоци од прсти.