Мој Ветеринар

Прво ако се одлучете да го носете вашиот миленик на одмор со вас, на плажа, информирајте се на која плажа е дозволено да се носат миленици.

Жешките летни денови стигнаа, ама животните, за разлика од луѓето кои се потат, немаат ефективен начин на разладување. Најчест проблем во летото кој се појавува кај кучињата е топлотниот удар. Ова се симптомите и како треба да се реагира...

Ако сакате со Вас да си го земете миленикот на пат преку границите на Македонија има неколку работи што сте обврзани да ги направете пред патувањето.

1. Да се извади пасош на миленикот. Од 2014 година Р.Македонија има сопствени,верифицирани од сите страни држави,секој со свој посебен и единствен број,исто како и за луѓето.

Купувањето или вдомувањето мачка не треба да биде импулсивна одлука, колку и да ви се чини слатко и неодоливо малото крзнено топче.

Бидете сигурни дека можете и сакате да се грижите за новиот член на семејството.

Симптомите на труење се тресење, зголемена саливација , пролив, грчеви, тетеравење. Прва помош е да се предизвика повраќање,а потоа хитно одење на вееринар.

Прво и основно е да се предизвика повраќање ако вашиот миленик е свесен и ако може да повраќа. Ако е во полусвесна состојба или во несвест, кога се предизвикува повраќање, миленикот може да аспирира од повраќаницата и тоа може да предизвика смрт поради загушување.

Сè повеќе се говори за постоење на сè поголем број на видови на бактерии отпорни на постоечките антибиотици. Бактериите ја имаат таа способност да со тек на време, особено при долготрајна употреба на одредени антибиотици, развијат резистентност, односно отпорност на применетите антибиотици, поради што тие стануваат неефикасни.