Совети

Ред сонце, ред дожд, висока трева, влажна земја, сето тоа им годи на крлежите. Напоредно со тоа почнува и митарењето на кучињата. Тоа е целосно очекуван физиолошки процес кој на сопствениците не треба да им создава паника, но се препорачува поголема грижа за домашното милениче, како би му се олеснил овој период на миленикот.

Понекогаш нашите кучиња не изненадуваат со невообичаено однесување. Една од тие работи е копање по тепихот, но дали сте се запрашале зошто кучето го прави тоа?

Ако и вие сте еден од оние кои се нервираат секогаш кога ќе го чујат звукот на гребење по тепихот, веројатно ќе ве интересира зошто кучињата го прават тоа.

Убавото време веќе одамна пристигна, а со тоа и новите грижи на сопствениците на домашни миленичиња. Иако повеќето сопственици своите миленици на време ги опремиле со соодветни средства за заштита од крлежи, постојат неколку работи на кои треба да се дополнително внимателни, бидејќи неправилна примена може да ги направи милениците незаштитени.

Периодот кога кученцето започнува да ги менува забите може да биде многу тежок и напорен за вас и вашето кученце. Сепак, постојат некои работи што можете да ги направите за да се ублажи проблемот и да се заштити вашето домашно милениче, но исто така и вашата покуќнина од џвакање ...

Спротивно на она во што многумина веруваат, кученцата не ги менуваат забите како децата. Да, на кученцата им паѓаат млечните заби обично на возраст од три до девет месеци. 

Ако вашето куче не сака капење, не грижете се, не сте единствен. Многу кучиња се обидуваат да избегаат или да се скријат под креветот кога е време за капење, но не мора веќа да биде така. За да го направите тоа без стрес, прочитајте кои грешки најчесто ги прават сопствениците на кучиња кога ги капат миленичињата ...

Пред се, ни велат дека не треба да му дозволиме на нашето куче да спие во нашиот кревет. Бидејќи кучињата се валкани и можат да остават паразити во душекот.

Но, што ако не е така? Всушност, постојат многу докази кои говорат дека кучето придонесува за подобар сон! И вашето куче нема да мора да спие само. Добитна ситуација за двајцата!