Занимливости

Ако мислите дека знаете се за мачките – се лажете! Погледнете ги овие факти и научете нешто ново:

Носот на секоја мачка има уникатна мали бразди исто како што секој човек има различен отпечаток од прст.

Општо е познато и прифатено дека мачките мразат вода, меѓутоа добро е да се знае дека не сите мачки не сакаат да се бањаат.

Искуствата на мачките со вода обично се поврзани со негативни чувства.

На пример, турската ван-мачка ужива во вода и во пливање. 

Кога прв пат ќе видиме некое куче, најчесто помислуваме дека има мили очи, интересни уши, убаво крзно, а ретко коj обрнува внимание на шепите. Иако можеби сте мислеле дека за нив се знаете, се лажете. Немојте да ги потценувате шепите затоа што тие кријат неколку занимливи факти.

И кучињата уживаат кога им ги масираат шепите, исто како и луѓето

Одберете играчка соодветна на неговата големина. Играчката мора да биде лесна и мобилна, затоа што ако му дадете претешка играчка брзо ќе го загуби интересирањето за неа. При одбирање на играчка водете сметка на тоа дека треба да му помогнат во рзвојот на сите 5 мачкини сетила:

Луѓето и кучињата живеат едни до други речиси 15000 години, па би помислиле дека добро се познаваме едни со други.

Но, има многу повеќе работи од само едноставните игри со фрлање стапче или станување и седнување. Еве неколку малку познати факти за најдобриот пријател на човекот.

Аилурафобија е страв од мачки. Од оваа психичка болест боледувале Јулие Цезар, Хенри Втори, Чарлс IX како и Наполеон Бонапарта.
Пред 4 илјади години во стар Египет мачката била сметана за свето животно. Смртна казна следувала за секој кој би убил мачка. Членовите на семејство во кое би умрела мачката, ги сечеле своите веѓи во знак на жалост.