Занимливости

Заборавете на повеќе истовремени задачи

       Кога кучето врши некоја работа, тоа и го посветува целото свое внимание. Од тоа произлегува дека луѓето би требало да го прават истото. Истражувачите на Стенфорд откриле дека кај луѓето кои работат, читаат мејл и сурфаат на интернет во исто време, слабее вниманието и концентрацијата во однос на оние кои се фокусираат само на една задача. Други студии ни зборуваат дека вработените всушност губат време додека извршуваат повеќе задачи истовремено.

- Кучињата не препознаваат бои. Тие гледаат и распознаваат бои, утврдиле ветеринарните офталмолози. Можеби не како луѓето, но сепак ги препознаваат и ги гледаат пурпурните, сините, сивите тонови. Тие гледаат исто како луѓето кои имаат проблем да ги разликуваат зелената и црвената боја.

Предењето е вообичаена појава не само за родот мачки, туку и за други видови животни, па дури и за ракуните. Може да се објасни како начин на комуникација меѓу мачките.
Порано се верувало дека само мачките од видот felis genus можат да предат. Меѓутоа, сите мачки имаат способност да предат, вклучувајќи ги и големите мачки како тигарот, лавот, пантерот, леопардот и гепардот.

Еволутивниот биолог Кетрин Лорд смета дека не се работи за тоа дека кучињата комуницираат со своите сопственици туку дека одговорот на ова прашање е поврзан со историјата на кучешкиот вид.
Според Лорд, домашните кучиња не комуницираат преку лаењето и немаат некоја намерна порака која сакаат да ја пренесат преку него како „Сакам да играм“ или „Куќата гори.“

Ако имате мачка веројатно веќе знаете дека таа поседува некои неверојатни особини. Дури и ако никогаш не сте имале мачка прочитајте ги овие занимливи детали врзани за најпопуларните куќни љубимци во светот.

Физиологија и однесувањето
Расположението на мачката има скоро подеднакво влијание на големината на зениците како и количината на светлина. 

Кучињата и мачките можеби не се секогаш на истата страна, но тие имаат некои сличности кога станува збор за однесувањето.

Еве неколку сличности помеѓу кучињата и мачките кога станува збор за јазикот на телото.