Занимливости

Одговорот на прашањето “Кога кучињата престануваат да растат“ зависи од многу фактори.

Интересен факт е дека помалите раси најчесто побрзо растат и созреваат во однос на кучињата од поголемите раси.

За разлика од луѓето, кои се будни целиот ден, а спијат во просек 7-8 часа во текот на ноќта, кучиња немаат редовен ражим на спиење. Тие "фаќаат" неколку кратки дремки во текот на денот. Времето поминато во дремка зависи од нивната личност и возраста.

Различните раси имаат и различни потреби. Големите раси, како мастиф или бернандинец, воглавно трошат многу време на спиење – околу 18 саати на ден.

Неколку преслатки кучиња одлучиле дека им е премногу досадно да лежат неактивни во ветеринарната клиника, и по ред ги "ослободиле" своите пријатели од соседните "соби", фатиле автобус и отишле директно во супермаркет.

Таму земале корпи и колички и купиле сè што посакале - играчки, храна, деликатеси ... И сето она што го купиле уредно си го платиле со кредитна картичка.

Овој бигл некоректно постапи кон својата најдобра пријателка, а откако сфати што направи, реши да се искупи за грешката. Изгледа успеа во тоа – бебето престана да плаче...

Прекрасно видео се појави на Фејсбук страната на британскиот Индепендент. Кучето со име Чарли ја зема играчката од малото бебе и веднаш почна вообиќаениот детски плач, кога кучето сфати дека згреши реши да се извини.

Симпатично куче од расата Бигл, по име Бади Меркјури заслужено го носи презимето на покојната поп икона Фреди Меркјури. Ова слатко куче не може без музика.

Вдомениот бигл, Бади Меркјури има хоби – свири на клавир и пее. Очигледно, блузот е она што му годи.

Сопствениците на миленици знаат дека грижата за миленикот не е нималку едноставна работа. Бара голема доза на одговорност и посветеност, како и време кое треба да го поминете со него.